Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων

Για την τελική διαμόρφωσή του έχουν ληφθεί υπόψη οι συστάσεις του ERA, του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και της ΡΑΣ.

Το νομοσχέδιο φέρνει:

  • Ριζικές τομές στο μοντέλο λειτουργίας
  • Δικλείδες ασφαλείας για την κυκλοφορία των τρένων
  • Αυστηρή αξιολόγηση για το προσωπικό
  • Εκσυγχρονισμό σιδηροδρόμου: Νέα συστήματα λειτουργίας, αξιολόγηση προσωπικού, σύστημα Heos για εντοπισμό συρμών από τους πολίτες.

Θα δημιουργηθεί νέα εταιρία υπό τον τίτλο: «Νέοι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος», θα συγχωνευτούν ο ΟΣΕ, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ. Η εταιρεία θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, ενώ το νομοσχέδιο στηρίζεται σε δύο πυλώνες: το ανθρώπινο δυναμικό και το σύστημα.

Ο Κυρανάκης σε δοκιμαστική πέδηση τρένων με νέο σύστημα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βρέθηκε στην πρώτη δοκιμή του συστήματος πέδησης ETCS στη γραμμή Οινόης – Τιθορέας και δήλωσε:

«Παρακολουθήσαμε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής», ανέφερε.

Η αυτόματη πέδηση ενεργοποιείται  όταν η αμαξοστοιχία υπερβαίνει το καθορισμένο όριο ταχύτητας, επιβραδύνεται όταν φτάνει σε πορτοκαλί σηματοδότη, ακινητοποιείται αν ο μηχανοδηγός παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη, ενώ υπάρχει ενεργό σύστημα αυτόματης πέδησης, σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων από μεριάς του μηχανοδηγού.

Νέα συστήματα και αξιολόγηση προσωπικού

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών προβλέπεται αυστηρό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού, ενώ θα προβλέπεται και η οριστική απόλυση μετά από επαναλαμβανόμενα λάθη.

Στο 1ο λάθος ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται  και θα παρακολουθεί υποχρεωτική επανεκπαίδευση, στο 2ο λάθος προβλέπεται  στενή παρακολούθηση και  περιορισμός αρμοδιοτήτων ενώ στο 3ο λάθος μπορεί να επέλθει οριστική απόλυση.

Επανέρχεται ο Προϊστάμενος αμαξοστοιχίας. Σε κάθε τρένο θα υπάρχει πιστοποιημένος ελεγκτής, υπεύθυνος για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και την παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Με στόχο την ασφάλεια των επιβατών, όλοι οι συρμοί εξοπλίζονται με το σύστημα HEPOS μέσω του οποίου τα τρένα θα έχουν ακρίβεια εντοπισμού έως 5 εκατοστά. Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει πού ακριβώς είναι το τρένο σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα εταιρεία θα διοικείται από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει δική του πολιτική για προσλήψεις, μισθούς και αξιολόγηση προσωπικού.

Δημιουργείται ενιαίο Κέντρο Κυκλοφορίας, μέσω του οποίου θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε εντολή κάθε τυχόν παραβίαση αλλά και κάθε αλλαγή στο δίκτυο. Η νέα εταιρία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας Α.Ε.» θα έχει τη συνολική ευθύνη για τα έργα υποδομής και τα έργα ασφάλειας.

Άλλα νομοσχέδια από υπουργούς

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και τη Μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηροποίηση των ορίων στη διεκπεραίωση υποθέσεων αστικού δικαίου π.χ. αγωγές και πλειστηριασμοί. Στόχος η εξοικονόμηση χρόνου και γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.