
Με σειρά σημαντικών εκδόσεων και εκδηλώσεων ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος τιμά την ιταλική κουλτούρα με αφορμή το γεγονός ότι η Ιταλία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo.
Στο παράλληλο πρόγραμμα της 21ης ΔΕΒΘ, που φέρνει τους ορίζοντες των δύο χωρών ακόμα πιο κοντά, ξεχωρίζουν παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν κι άλλες έως την έναρξη της διοργάνωσης (8 Μαΐου).
Η ζωή του Ένιο Μορικόνε, παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Μετρονόμος, μέσα από τα μάτια του γιου του Μάρκο και του στενού του φίλου και συναδέλφου του Βαλέριο Καπέλι (Valerio Cappelli) στο βιβλίο «Ennio Morricone. H ιδιοφυΐα, o άνθρωπος, ο πατέρας», στην παρουσίαση του οποίου θα είναι παρών ο Μάρκο Μορικόνε (Marco Morricone).
Τη θεατρική σειρά με έργα των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε (Franca Rame) όπως «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!», κ.ά., σε νέες μεταφράσεις του Αχιλλέα Καλαμάρα, παρουσιάζουν οι συνεργατικές εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες.
Την ίδια ώρα οι εκδόσεις Ψηφίδες παρουσιάζουν τη «working class» λογοτεχνία του Αλμπέρτο Προυνέτι (Alberto Prunetti), ο οποίος θα συνομιλήσει στη Θεσσαλονίκη με τον μεταφραστή Βαγγέλη Ζήκο, ενώ για τη δεξιά στροφή μιας εργατούπολης θα μιλήσει ο συγγραφέας Αλεσάντρο Πορτέλι (Alessandro Portelli), με αφορμή το βιβλίο του «Από το Κόκκινο στο Μαύρο» (εκδόσεις Πλέθρον) μαζί με τη μεταφράστρια Ρίκη Βαν Μπουσχότεν.
Την «Πορεία προς τη Ρώμη και τα περίχωρα» του Εμίλιο Λούσου (εκδόσεις Αλφειός), που περιγράφει την άνοδο του φασισμού, τις αντιστάσεις και τις πολιτικές δολοπλοκίες 1919-1929, θα …ακολουθήσει ο επισκέπτης της 21ης ΔΕΒΘ με τον αν. καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρο Φλιτούρη και τον μεταφραστή Βαγγέλη Ζήκο.
Τι θα παρουσιάσουν το ΑΠΘ και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το βιβλίο «Io madre mai» της Ντονάτα Καρέλι (Donata Carelli), παρουσία της συγγραφέα που θα συνομιλήσει με την Άντα Μπουμπάρα, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, καθώς και το «Gli Indifferenti» του Αλμπέρτο Μοράβια (Alberto Moravia) – Από την ιταλική εκδοτική επιτυχία στην ελληνική μετάφραση, με ομιλητές την Ελισσάβετ Μενελάου Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και τον Ηλία Σπυριδωνίδη, Επ. Καθηγητή του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα παρουσιάσει την επικείμενη σχολιασμένη έκδοση της Ιλιάδας που συμπληρώνει εκείνην της Οδύσσειας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla πριν από 35 περίπου χρόνια. Συντονίζει η Ελένη Τρούγκου, τακτική ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και μιλά ο Χρήστος Τσαγγάλης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ – διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – συγγραφέας ενός εκ των έξι τόμων της σχολιασμένης έκδοσης της Ιλιάδας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την έκδοση «Ρόδος 1912-1947. Η πολιτική για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των μνημείων κατά την ιταλική κατοχή» που επικεντρώνεται στη διαχείριση και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου κατά την Ιταλοκρατία (1912-1947) με ευρύτερους προβληματισμούς για την πολιτική αποκατάστασης, προστασίας και διαχείρισης αρχιτεκτονικών μνημείων σε ιστορικά κέντρα πόλεων. Μιλούν ο καθηγητής Βασίλης Κολώνας, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Καρανάσος και ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Francesco Neri, σε συντονισμό της Ουρανίας Καραγιάννη από τις εκδόσεις ΠΙΟΠ.