Χάος με απρόβλεπτες συνέπειες επικρατεί στον αέρα, πάνω από την Ευρώπη, καθώςς ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για μέρες ταλαιπωρίας αφού το κλείσιμο του αεροδρομίου του Χίθροου στο Λονδίνο προκάλεσε εκτροπές πτήσεων και ακυρώσεις.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χίθροου -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του για όλη την ημέρα, εξαιτίας διακοπής ρεύματος, οφειλόμενης σε φωτιά σε υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Το Χίθροου του Λονδίνου υφίσταται μείζονα διακοπή της ηλεκτροδότησης. Για να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβατών και των συναδέλφων», το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό «ως τις 23:59 της 21ης Μαρτίου» (τοπική ώρα· ως τις 01:59 αύριο Σάββατο ώρα

Χάος στις πτήσεις μετά το κλείσιμο του Χίθροου

Η διαχειρίστρια εταιρεία προειδοποίησε επίσης πως προβλέπει «σοβαρές διαταραχές» της κίνησης «τις επόμενες ημέρες». Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24, ήδη πολλά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχέδια πτήσης. Οι Αμερικανοί επιβάτες που ήλπιζαν να προσγειωθούν στο Χίθροου φαίνεται πως έκαναν απότομη αναστροφή αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ανατολικής Ακτής), καθώς η πυρκαγιά μαίνονταν και διαδιδόταν η είδηση για το κλείσιμο του αεροδρομίου, σύμφωνα με το FlightRadar.

Μέχρι αργά τα ξημερώματα, συνολικά, 120 αεροπλάνα που βρίσκονταν ήδη στον αέρα εκτράπηκαν ή επέστρεψαν πίσω, επιπλέον των πτήσεων που έχουν καθυστερήσει ή ακυρωθεί ως αποτέλεσμα του περιστατικού.

Όλες οι πτήσεις που βρίσκονταν ήδη στον αέρα με προορισμό το Χίθροου εκτράπηκαν στη συνέχεια για άλλους προορισμούς. Όλα τα αεροπλάνα που ταξιδεύουν με κατεύθυνση δυτικά επιστρέφουν στον προορισμό προέλευσής τους, παρά τον χρόνο που έχουν ήδη περάσει στους ουρανούς

1.351 πτήσεις από και προς το Χίθροου αναμένεται να επηρεαστούν

Σύμφωνα με την Daily Mail, περίπου 1.351 πτήσεις από και προς το Χίθροου αναμένεται να επηρεαστούν όσο περνάει η ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι έως και 145.000 ταξιδιώτες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το κλείσιμο του αεροδρομίου, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών δεδομένων Cirium.

Πτήσεις με προορισμό το Χίθροου άλλαξαν πορεία για άλλα κοντινά αεροδρόμια, ενώ και αεροδρόμια σε άλλες χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για μια εισροή αεροπλάνων που έχουν καλύψει ήδη μεγάλο μέρος του ταξιδιού τους για να επιστρέψουν πίσω. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πτήση QF9 Qantas από το Περθ άλλαξε πορεία για το Παρίσι, ενώ πτήση από την Ιαπωνία της οποίας οι επιβάτες βρίσκονταν στον αέρα για 13 ώρες θα προσγειωθεί τελικά στο Ελσίνκι Το Άμστερνταμ, η Νέα Γη στον Καναδά είναι μερικές από τις πόλεις που δέχονται πτήσεις με εκτροπή.

Στο μεταξύ αναστάτωση επικρατεί και σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο όπου ταξιδιώτες περιμένουν με ανυπομονησία νέα από τις αεροπορικές τους εταιρείες. Ταξιδιώτες στο Τορόντο περίμεναν επί ώρα στους τερματικούς σταθμούς για να δουν αν η πτήση τους με προορισμό το Χίθροου θα ξεκινήσει. Επιβάτες πτήσης ανέφεραν σύμφωνα με την Daily Mail ότι έκαναν επί ώρα κύκλους πάνω από το JFK μετά την απογείωσή τους με προορισμό το Λονδίνο, και τελικά επέστρεψαν.

Πτήση από την Ιαπωνία αντί για το Χίθροου θα προσγειωθεί στο Ελσίνκι