
Πολλοί ξένοι ηγέτες συνήλθαν σε σύνοδο κορυφής στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και μετά την ανατροπή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τρία χρόνια αντίστασης και απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών» από την έναρξη του πολέμου.
Για να τιμήσουν την επέτειο και να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, πολλοί ξένοι ηγέτες έφθασαν σήμερα στο Κίεβο, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι ηγέτες των βαλτικών και σκανδιναβικών χωρών, όπως και της Ισπανίας.
Αντιμέτωποι με τη ρωσική απειλή και την αμερικανική μεταστροφή, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα παρουσιάσει σήμερα στον Ντόναλντ Τραμπ «προτάσεις δράσης» για την ανάσχεση της ρωσικής απειλής στην Ευρώπη και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης, η οποία δεν θα μετατραπεί σε τετελεσμένο για το Κίεβο.
Ειδική ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου, ενώ νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Στον αγώνα αυτόν για επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η τύχη της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Συνολικά 13 ηγέτες επί τόπου και 24 μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σημερινή σύνοδο στο Κίεβο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανάμεσά τους -με τηλεδιάσκεψη- και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ούρσουλα: Ο Πούτιν θέλει παράδοση της Ουκρανίας
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος όσο ποτέ να επιτύχει την παράδοση της Ουκρανίας, προειδοποίησε από το Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απο το Κίεβο ανακοίνωσε την χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει η κεντρικότερη και σοβαρότερη σε συνέπειες κρίση για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Πούτιν προσπαθεί περισσότερο από ποτέ να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Στόχος του παραμένει η παράδοση της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια της διεθνούς συνόδου κορυφής στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, που βρίσκεται επίσης στο Κίεβο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής την χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Μητσοτάκης: Για τη δική μας συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, στη σύνοδο ηγετών που οργάνωσε το Κίεβο, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη παρέμβασή του τόνισε πως «μόνο η Ουκρανία μπορεί, πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας. Ουδείς άλλος, ουδείς, μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση για λογαριασμό του Κιέβου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της».
Παράλληλα επεσήμανε πως «το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ σημαντικότερο, ιδίως για την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, με τους Αμερικανούς, με τους εταίρους μας σε διεθνές επίπεδο, προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίτευξης μιας ειρήνης που θα έχει διάρκεια. Αλλά εμείς στην Ευρώπη πρέπει επίσης ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για τη δική μας συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα».
Έτοιμη η συμφωνία για τα ορυκτά
Ουκρανία και ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που θα δίνει στην Ουάσιγκτον πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση αναφερόμενη στο θέμα αυτό, που βρισκόταν στο επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον.
Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονται για πρόσβαση των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για παροχή προστασίας, ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.
Η ουκρανική και η αμερικανική ομάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά, σημείωσε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλχα Στεφανίσινα. Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί, διαβεβαίωσε.
Θα πρέπει να πληρώνουν “δέκα γενιές Ουκρανών”
Το θέμα αυτό προκάλεσε εντάσεις με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία ώστε να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, κάτι το οποίο το Κίεβο αρνείτο να κάνει, επικαλούμενο την απουσία εγγυήσεων ασφαλείας από την αμερικανική πλευρά, καθώς και δυσμενείς οικονομικούς όρους.
Ο Ζελένσκι απέκλεισε ξανά χθες, Κυριακή, να υπογράψει μια συμφωνία για την οποία θα πρέπει να πληρώνουν «δέκα γενιές Ουκρανών».
Ο Ζελένσκι σημείωσε πως η Ουάσιγκτον παρείχε στη χώρα του 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και 31,5 δισεκατομμύρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη, και ότι αυτά χορηγήθηκαν κυρίως υπό μορφή δωρεών και ότι δεν θα αναγνωρίσει τη βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν ως «δάνειο».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αρνηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα να υπογράψει αρχικό σχέδιο συμφωνίας, προκαλώντας απογοήτευση στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν χθες ότι αναμένουν πως θα υπογραφεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Από την πλευρά του, και ο Ζελένσκι γνωστοποίησε, επίσης χθες, πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το θέμα αυτό.