Με μοναδικό τρόπο γιορτάζει η Θεσσαλονίκη την Τσικνοπέμπτη με τις ψησταριές να είναι έτοιμες από τις πρωϊνές ώρας να… πάρουν φωτιά για να τηρηθεί και φέτος το έθιμο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Σαρακοστής και της νηστείας. 

Είναι η μέρα που παραδοσιακά η πόλη από άκρη σε άκρη σκεπάζεται μέχρι αργά το βράδυ, από ένα σύννεφο καπνού από τις ψησταριές που στήνονται σε κάθε γωνιά, από αυλές σπιτιών και καταστήματα εστίασης μέχρι πάρκα και χώρους εργασιών.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ηνία έχει η οδός Βασιλέως Ηρακλείου και τα γύρω στενά, όπου ο κόσμος αρχίζει από το μεσημέρι να συγκεντρώνεται και να απολαμβάνει σουβλάκια και λουκάνικα.
Αλλά και στους άλλους Δήμους έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και λαϊκά γλέντια.

Καλαμαριά – Μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

  Η φετινή Τσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά θα βρει κατοίκους και επισκέπτες να το γιορτάζουν, καθώς ο Δήμος Καλαμαριάς έχει ετοιμάσει μια σειρά από δρώμενα για την ημέρα.
Από τις 7 το απόγευμα η Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού και ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς θα μπουν στο ρυθμό της γιορτής. Στην κεντρική πλατεία της Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το παραδοσιακό σχήμα «Γκαϊντέ», μια παρέα μουσικών που δημιουργήθηκε το 2019.
 Σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα παραδοσιακά δρώμενα «Φανός» και «Γαϊτανάκι». Οι χορευτές του ΧΟΘ θα αναβιώσουν το έθιμο και θα ανάψουν τον «Φανό», ένα έθιμο που σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις φέρει τις ρίζες του στις Διονυσιακές εορτές και συνδυάζεται με τα παραδοσιακά «σκωπτικά» τραγούδια στην κοζανίτικη διάλεκτο, αλλά και με την ιδέα της ανατροπής, την καινούρια αρχή, και την κατάργηση των ορίων, που εμπεριέχει η Αποκριά. Το «Γαϊτανάκι» (υποκοριστικό της τουρκικής λέξης «γαϊτανίν» που σημαίνει κορδόνι), είναι ένα έθιμο που έφεραν πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Θα στηθεί στο κέντρο της Πλατείας και 12 χορευτές, όσοι και οι μήνες του χρόνου, θα πλέξουν τις πολύχρωμες κορδέλες τους. Από τη γιορτή δε θα μπορούσε να λείπει η περαντζάδα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου (στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών και Μεταμορφώσεως) με χορευτική μουσική που θα ξεσηκώσει τους πολίτες! Για πρώτη φορά φέτος, η γιορτή περιλαμβάνει και τραγούδια από τη νεοσύστατη Παιδική Παραδοσιακή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Ραντεβού την Τσικνοπέμπτη στο κέντρο της Καλαμαριάς!

Δήμος Νεάπολης – Συκεών Έτσι θα γιορταστεί η Τσικνοπέμπτη

Όλα είναι έτοιμα για την περίφημη πατινάδα που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον όλων στη Νεάπολη με πλήθος μασκαράδων να ανταμώνουν στο πάρκο Βαλσαμή… πατινάροντας ως το Ρολόι στην πλατεία Ειρήνης, όπου θα ξεφαντώσουν και φέτος με ζωντανή μουσική και τις ψησταριές να παίρνουν φωτιά.
Το πρώτο μεγάλο ραντεβού για γλέντι έχει προγραμματιστεί το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 20 Φεβρουαρίου στις 7μμ. (από τις 6 μμ. στο πάρκο Βαλσαμή).

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη 20/2 με αποκριάτικη παρέλαση στο Ελευθέριο Κορδελιό. Αφετηρία, η πλατεία Σκρα (άγαλμα Παύλου Μελά), τελικός προορισμός το Αμφιθέατρο στον Πεζόδρομο Ελευθερίου Κορδελιού. Ώρα έναρξης: 18:00.

Τσικνοπέμπτη στο Ωραιόκαστρο με το Cult Battles και τον Μιχάλη Εμιρλή

Το Cult Battles, ένα από τα μεγαλύτερα θεματικά events της Ευρώπης επιστρέφει στο Ωραιόκαστρο, το μέρος από όπου ξεκίνησε την πορεία του, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, για να ξεσηκώσει το κοινό σε ένα μοναδικό αποκριάτικο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2025. Μαζί του για πρώτη φορά το Cult Battles φέρνει έναν αγαπημένο φίλο… live με την μπάντα του!

Ο Μιχάλης Εμιρλής, ο οποίος μας συστήθηκε με το τραγούδι «Η πίπα της Ειρήνης» και έχοντας πολλές επιτυχίες στην μέχρι και σήμερα καλλιτεχνική πορεία του, θα εμφανιστεί μαζί το Cult Battle για ένα υπέροχο πάρτι. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Ειρήνη Δανιήλ και ο Γιώργος Καγιάτος. Το αποκριάτικο πάρτι θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2025, με ώρα έναρξης στις 7 το απόγευμα, στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. .

Δήμος Θέρμης – Μασκέ πάρτι στα Βασιλικά

Ένας θεσμός που γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου με ζωντανή μουσική, λουκάνικο και ψωμί Βασιλικών, διάφορα μασκέ πάρτι.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μία αφορμή για βρεθούν αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι. Παραδοσιακά η Τσικνοπέμπτη απαιτεί κρέας και κόκκινο κρασί. Γιατί κόκκινο; Πέρα από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οίνοι ταιριάζουν με τα εδέσματα της ημέρας, το κόκκινο χρώμα στο κρασί θεωρείται ότι αποτρέπει τις βλαπτικές δυνάμεις που εποφθαλμιούν τη χαρά του σπιτιού μας