![SANTORINH BRAXIA](https://boreiosellas.gr/wp-content/uploads/2025/02/SANTORINH-BRAXIA.webp)
Νέες ισχυρές δονήσεις 5 και 5,3 Ρίχτερ, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες κορυφώνουν την αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης και της Αμοργού και προβληματίζουν τους επιστήμονες, που βλέπουν να μην μειώνεται η σεισμική δραστηριότητα.
Ο ισχυρότερος σεισμός καταγράφηκε χθες το βράδυ, με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 17 χλμ. και σημειώθηκε 14 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Ακολούθησε ακόμη ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες άλλοι μικρότερου μεγέθους.
Από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και χθες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω 12.500 σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το εργαστήρι σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Από τα μεσάνυχτα μέχρι και σήμερα τις πρωϊνές ώρες σημειώθηκαν περίπου 40 δονήσεις.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι έκλεισε κάθε χαραμάδα ελπίδας για εξασθένηση της σεισμικής δραστηριότητας με λιγότερους σεισμούς σταδιακά. Ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατη κάθε πρόβλεψη από εδώ και πέρα.
Η σεισμική ακολουθία φαίνεται πως δεν θα αποκλιμακωθεί, εξήγησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι μια μείωση στον ρυθμό παραγωγής των σεισμών, κάτι που είναι θετικό. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες με αυξομειώσεις στην δραστηριότητα. Και τα μεγέθη της σμηνοσειράς στην περιοχή της Ανύδρου θα είναι τα ίδια που παραμένουν ανώδυνα για τις ανθρώπινες κατασκευές».
Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα μετά τα 5,3 Ρίχτερ
Η επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί το φαινόμενο συμφωνεί ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι αποκλιμακώνεται. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει».
Ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Συνολάκης τόνισε:
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο”.
Δύο υπερσύγχρονοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι στον βυθό
Χθες, η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού περισυνέλλεξε δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλδέρα τα δεδομένα των οποίων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, ενώ τοποθετήθηκαν δυο νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι οι οποίοι θα μείνουν για εφτά ημέρες.
Μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο στη Σαντορίνη κάνει και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού με όλα τα δεδομένα να συγκεντρώνονται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την σεισμική καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί», ανέφερε σε δηλώσεις της η κα Νομικού.