Με τον φόβο μιας πιο ισχυρής σεισμικής δόνησης πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι  της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γύρω νησιών, καθώς τα ξημερώματα σημειώθηκε ένας νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ.

Η μακρά σεισμική διέγερση έχει αναγκάσει πάνω από 6.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη τα τελευταία τρία 24ωρα, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια για όσους θέλουν να φύγουν και σήμερα από το νησί.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, χωρίς όμως κανείς να μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί αυτή η σεισμική έξαρση.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε σημερινό άρθρο του μιλάει για προσεισμούς, κάτι που σημαίνει ότι περιμένει μεγαλύτερο σεισμό το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως στις 4:46 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε υποθαλάσσια περιοχή κοντά σε Σαντορίνη και Ανάφη.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 14 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), εντοπίζεται στα 30 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Φηρά. Η αρχική εκτίμηση του EMSC ήταν 5 Ρίχτερ.

Ευθ. Λέκκας: Αρκετά ακραία περίπτωση ένας σεισμός 6 Ρίχτερ

Τα πιθανότερα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι δύο, εξήγησε στο iefimerida ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που εκτιμούμε είναι ότι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ -γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση- και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και, φυσικά, δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον σεισμό του 1956» επισήμανε.

Γκανάς: Ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, κατολισθήσεις, ακόμη και ηφαιστειακή έκρηξη

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Αθανάσιος Γκανάς,ανέφερε: «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη μεταξύ 4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα εξελιχθεί ακόμη και μήνες μέχρι να ηρεμήσει, ή θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, κατολισθήσεις, ακόμη και ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε και για τα δύο σενάρια».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, και η πολιτεία να προετοιμαστεί κατάλληλα ακόμη και για πιθανή διέγερση του ηφαιστείου, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της επιστήμης να έχουμε μέσα σε δύο 24ωρα 37 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ. Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη κλιμάκωση της σεισμικής δράσης στην περιοχή της Ανύδρου, και αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό για ποιον λόγο συμβαίνει, κι αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείουμε τίποτα, και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις», τονίζει.