Κρίταμο, κάπαρη, ρίγανη και τσάι του βουνού εξάγουν μεταξύ άλλων μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καθιστούν τη χώρα μας ως έναν σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Περισσότερα από 6.500 είδη διαθέτει η χλωρίδα της χώρας μας από τα οποία τα 2.500 περίπου είναι εν δυνάμει αρωματικά φυτά, όπως λένε οι ερευνητές.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον, που καταγράφεται για εισαγωγές ελληνικών αρωματικών φυτών από ξένες χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παγκόσμια αγορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι είναι ο κρίταμος και που χρησιμεύει
Ο κρίταμος αναπτύσσεται άγρια σε θαλάσσιους βράχους, προβλήτες, κυματοθραύστες και αμμώδεις παραλίες κατά μήκος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της Πορτογαλίας, της Νότιας και Νοτιοδυτικής Αγγλίας, της Ουαλίας και της Νότιας Ιρλανδίας.
Στην Ελλάδα βρίσκεται στις βραχώδεις ακτές του Πηλίου, της Χαλκιδικής, του Σαρωνικού, της Πελοποννήσου, της Κρήτης κ.α.
Αναπτύσσεται σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα (αμμώδη – πετρώδη) ελαφριά εδάφη, ουδέτερου PH (μπορεί να αναπτυχθεί και σε αλατούχα εδάφη).
Είναι πολυετές φυτό. Τα άνθη δημιουργούν σκιάδια, είναι λευκού ή ελαφρός πράσινου χρώματος και γονιμοποιούνται με την βοήθεια των εντόμων. Τα φύλλα είναι σαρκώδη, λεία σκούρου πράσινου χρώματος, μήκους 2-6 εκ. και πλάτους 0.6 εκ.
Θρεπτική αξία με βιταμίνη C
Σύμφωνα με τον Wolfgang Franke ερευνητή του Πανεπιστημίου της Βόννης, 100 γρ. φύλλων κρίταμου, καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού / ημέρα, σε ποσότητα βιταμίνης C (75 mg VC ανά άτομο).
Η έρευνα στράφηκε στον Κρίταμο γιατί παρατήρησε ότι οι ναυτικοί και οι αλιείς το κατανάλωναν για να προστατευτούν από το Σκορβούτο.
Η καλλιέργεια του κρίταμου
Μετά από την απαιτούμενη μελέτη καταλληλότητας, των εδαφοκλιματικών συνθηκών μιας υποψήφιας περιοχής και τις κατάλληλες βελτιώσεις (εάν υπάρχει ανάγκη), πραγματοποιείται η μεταφύτευση των σποροφύτων. Πυκνότητα: 4.000 – 5.000 φυτά / στρ. Αποστάσεις φύτευσης: 70 – 80 εκ. γραμμή από γραμμή και 25 – 30 εκ. πάνω στην γραμμή καλλιέργειας.
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας του Κρίταμου σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας. Το φυτώριο μας (δείτε πηγή άρθρου) πολλαπλασιάζει βιολογικά φυτά Κρίταμου τα οποία και προμηθεύει σε παραγωγούς όλης της Ελλάδας.
Τα αυτοφυή φυτά συγκομίζονται τον Μάιο – Ιούνιο ενώ τα καλλιεργούμενα 2 – 3 φορές/έτος. Η συγκομιδή γίνεται πριν τον σχηματισμό ανθικών στελεχών. Από ένα στρέμμα συγκομίζονται 1.000 – 1.300 κιλά νωπός Κρίταμος.
Χρήσεις: Καλλυντικά (κρέμες προσώπου – λαιμού). Το αιθέριο έλαιο έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα.
Γευστικά χαρακτηριστικά: Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια ελαφρώς αλμυρή γεύση, με μερικές νότες σέλινου, ακολουθούμενες από τις νότες του κοινού μάραθου και της φλούδας των πράσινων εσπεριδοειδών ως επίγευση.
Χρήσεις στην γαστρονομία:
Ο Κρίταμος έχει γαστρονομικές χρήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τουρσί: Οι βλαστοί ξεπλένονται με αλάτι για να φύγει η πικράδα και στην συνέχεια βράζονται ελαφρά και τοποθετούνται σε δοχείο με ξύδι και διάφορα μυρωδικά.
- Νωπός σε σαλάτες
- βρασμένος ως κύρια σαλάτα
- συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή ψάρι
- άνθη και βλαστοί σε ομελέτες