
Με δηλώσεις εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου για “δυνατές εκπτώσεις και μοναδικές ευκαιρίες” καλούνται οι καταναλωτές να βγουν στην αγορά, καθώς σήμερα, Κυριακή, είναι ανοιχτά τα καταστήματα της χώρας.
Η αναφορά γίνεται στα εμπορικά και όχι στα σούπερ μάρκετ, από τα οποία μόνο ορισμένα είναι ανοιχτά.
Οι χειμερινές εκπτώσεις που άρχισαν την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ενώ τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοικτά σήμερα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ.
Τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργήσουν με διαφορετικό ωράριο, από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών και η αγοραστική κίνηση θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, με στόχο ο τζίρος στη λιανική το δίμηνο, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025, να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διμήνου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της αύξησης των πωλήσεων είναι εφικτός κυρίως λόγω των αυξήσεων 6,4% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και την μείωση της ανεργίας στο 9% σε μία ακόμα ένδειξη ότι οι πιέσεις που δέχτηκαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί το προηγούμενο διάστημα αρχίζει να εξασθενούν σταθερά. Ως θετική συγκυρία αναφέρει και την μηνιαία πτώση -0,2% των τιμών στα τρόφιμα και ποτά, που καταγράφηκε στη χώρα μας σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς και την, κατά μέσο όρο -0,94% μείωση στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ.
Υπουργείο Ανάπτυξης: Αυστηροί οι έλεγχοι
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της αγοράς, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνεται, με κάθε ευκαιρία, ότι οι αυστηροί έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς, ενώ χρησιμοποιούνται και καινούργια ψηφιακά εργαλεία.
Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής πρέπει να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 13 Ιανουαρίου.
Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024) η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή, πάντα υπό την προϋπόθεση αναγραφής της προγενέστερης τιμής όπως ορίζεται πιο πάνω:
- Ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση».
- Συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση».
- Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, πχ. «50 ευρώ 100 ευρώ».
Επιπλέον, επαναλαμβάνεται ότι, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.
Ενισχυμένος ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ
Με ανάπτυξη 3,6% και συνολικές πωλήσεις 14,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έκλεισε το 2024 για τα σούπερ μάρκετ (οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων) σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων της NielsenIQ με τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν και την αυξημένη ζήτηση να αποτελεί τον σχεδόν αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης του κλάδου.
Εξετάζοντας τις μεγάλες υπέρ-κατηγορίες, όπως τις ορίζει η NielsenIQ, η αύξηση του τζίρου για τα τρόφιμα και ποτά στα επίπεδα του 4,7%, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση, με την μεταβολή των τιμών να συνεισφέρει επίσης θετικά στην τάση αυτή.