Μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση πλήθους περιστατικών ιώσεων στα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι λείπει πολύ προσωπικό, καθώς από το τέλος της πανδημίας μέχρι και σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι μείον 4.000 υγειονομικοί.

Ο κ. Γιαννακός ανέφερε ότι μετά τα Χριστούγεννα τα νοσοκομεία  “βουλιάζουν” από παθολογικά περιστατικά εξ αιτίας της έξαρσης των ιώσεων. “Προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Σαφώς όμως σε σχέση με πέρυσι προσέρχονται λιγότεροι ασθενείς με covid-19”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες έως αρχές Μαρτίου.

“Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ των μεγάλων νοσοκομείων. Γολγοθάς η εξυπηρέτηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υφίσταται δωρεάν οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος. Επίσης πολλά εκ των περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων”, προσθέτει.

Έπρεπε να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη

Το 70% των ασθενών που συνολικά προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν εναλλάξ τα επισκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά όμως εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών.

“Το 55% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ είναι από τη περιφέρεια. Ένας σοβαρός λόγος που αναπτύσσονται ράντζα και η πολύωρη αναμονή στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Γολγοθάς για το προσωπικό είναι η εξεύρεση κλίνης για τη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα καθότι διαθέτουμε στα νοσοκομεία λιγότερες παθολογικές και πνευμονολογικές κλίνες από τους ασθενείς που εισάγονται.

Έτσι αναπτύσσονται ράντζα, φορεία και νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε χειρουργικές, καρδιολογικές και άλλες κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακής διασποράς λοιμώξεων. Εξ άλλου είμαστε οι πρώτη στην Ευρώπη σε προσβολές και θανάτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις”.