Σε μια άνευ προηγουμένου επεκτατική αντίληψη, που φέρνει αναστάτωση σε όλο τον δημοκρατικό κόμβο, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να προσαρτήσει με τη βία την Διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία, αλλά και με οικονομική ισχύ τον Καναδά.

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος κάνει όνειρα να γίνει ο Καναδάς η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ και παράλληλα επιδιώκει να προσαρτήσει -ακόμα και με τη βία- τη Διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία, που επιθυμεί να αγοράσει, δηλώνοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι «πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών», απάντησε στις βλέψεις του Τραμπ ο υπό παραίτηση Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο» απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό στην προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά.

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στη Δανία για το θέμα της Γροιλανδίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον της Γροιλανδίας έστειλε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν στον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως η « Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς».

Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, η κατοχή της Γροιλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα εποφθαλμιά τους… «θησαυρούς» της.

Σκέψεις για ειδική σύνδεση ΗΠΑ – Γροιλανδίας

Η Γροιλανδία «δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της, Μούτε Έγκεντε, για τις βλέψεις που έχει ο Τραμπ ενώ και οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας έχουν αντιταχθεί στα… όνειρά του.

Η κυβέρνησή της Γροιλανδίας, υπό την ηγεσία των Ινουίτ έχει πρόσφατα εντείνει τα αιτήματά της για ανεξαρτησία από τη Δανία. Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Μούτε Έγκεντε ζήτησε να σπάσουν τα «δεσμά της αποικιοκρατικής εποχής».

Δανία: Τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Σε απάντηση η Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το νησί, ενώ η βασιλική οικογένεια παρουσίασε ένα νέο βασιλικό οικόσημο, με έμφαση στην πολική αρκούδα που συμβολίζει τη Γροιλανδία.

Επιμένοντας στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της, η περιοχή επιχειρεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της, πέρα από την αλιεία. Τον Νοέμβριο άνοιξε ένα νέο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Νουούκ, στο πλαίσιο των σχεδίων για την αύξηση του τουρισμού.

Η Γροιλανδία εξακολουθεί να βασίζεται σε ετήσια επιχορήγηση περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δανία. Το ερώτημα που έθεσε μιλώντας στο CNN ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είναι το εξής: «Τι θα έκανε η Γροιλανδία αν ο Τραμπ προσέφερε για παράδειγμα ένα δισ. δολάρια το χρόνο για να έχει ένα διαφορετικό είδος σύνδεσης;».

Κάποιοι Γροιλανδοί πολιτικοί καταθέτουν την ιδέα μιας ειδικής ένωσης, παρόμοιας με αυτήν που έχουν οι ΗΠΑ με τα Νησιά Μάρσαλ.

Για την ώρα, είναι ασαφές το πόσο μακριά θα συνεχίσει ο Τραμπ τη δεδηλωμένη επιθυμία του να αποκτήσει τη Γροιλανδία μόλις πάρει και επίσημα την εξουσία στον Λευκό Οίκο.

Η μοναδική γεωπολιτική θέση της Γροιλανδίας

Το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με περισσότερους από 56.000 κατοίκους, πρώην αποικία της Δανίας και πλέον αυτόνομη επικράτεια της χώρας, κατέχει μια μοναδική γεωπολιτική θέση, καθώς βρίσκεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Νουούκ βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Υόρκη από ό,τι στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη.

Το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με περισσότερους από 56.000 κατοίκους, πρώην αποικία της Δανίας και πλέον αυτόνομη επικράτεια της χώρας, κατέχει μια μοναδική γεωπολιτική θέση, καθώς βρίσκεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Νουούκ βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Υόρκη από ό,τι στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη.

Θεωρείται κλειδί για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ιδίως για την απόκρουση μιας πιθανής επίθεσης από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουλρικ Πραμ Γκαντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Δανίας.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι «καμία εχθρική μεγάλη δύναμη δεν θα ελέγχει τη Γροιλανδία, διότι μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ», είπε ο Πραμ Γκαντ στο CNN.

Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε σπάνια ορυκτά

Τα πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων της Γροιλανδίας, είναι αυτά που γλυκοκοιτάζει ο Τραμπ, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς και τα μέταλλα σπάνιων γαιών, που έχουν μεγάλη ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ανεμογεννήτριες, αλλά και για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του ανησυχούν πολύ για τον ασφυκτικό έλεγχο που φαίνεται να έχει η Κίνα», δήλωσε ο Ντοντς στο CNN.

Η Κίνα κυριαρχεί σήμερα στην παγκόσμια παραγωγή σπάνιων γαιών και έχει ήδη απειλήσει να περιορίσει τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών και συναφών τεχνολογιών, ενόψει της δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Το λιώσιμο των πάγων και οι ευκαιρίες

Το λιώσιμο των πάγων και η ραγδαία άνοδος των θερμοκρασιών της Αρκτικής οδηγούν τη Γροιλανδία σε θέση πρώτης γραμμής στην κλιματική κρίση, αλλά ορισμένοι βλέπουν επίσης οικονομικές ευκαιρίες καθώς η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τη χώρα.

Η μείωση των πάγων έχει ανοίξει ναυτιλιακές οδούς, μειώνοντας τον χρόνο που μπορούν να διακινηθούν εμπορεύματα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Η ναυσιπλοΐα στην Αρκτική αυξήθηκε κατά 37% κατά τη δεκαετία έως το 2024, σύμφωνα με το Αρκτικό Συμβούλιο, εν μέρει λόγω του λιωσίματος των πάγων.

Σύμφωνα με τον Ντοντς, «ο Τραμπ αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες», ενώ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες κατά μήκος αυτών των διαδρομών είναι συχνά επικίνδυνες, ενώ το λιώσιμο των πάγων μπορεί να κάνει τα νερά ακόμη πιο επικίνδυνα για πλοήγηση.