Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Κυριακή, τα χαράματα, αφού αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή, ενώ βρισκόταν στην εξοχική του κατοικία στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Ο Κώστας Σημίτης 88 ετών διακομίστηκε στις 7:31 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κορίνθου, χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς σφυγμό. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τους γιατρούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αμέσως μετά δόθηκε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου του.

Άνθρωποι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είπαν ότι μέχρι και προχθές ήταν καλά στην υγεία του και τίποτα δεν προοιωνιζόταν μια τέτοια εξέλιξη. Είχε πάει μάλιστα και σε φιλικό σπίτι για τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, στην οποία μετέφερε τα συλλυπητήριά του.

Ο Κώστας Σημίτης, η πολιτική ζωή και το έργο του

Ο Κώστας Σημίτης ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και επίσης πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004).

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπώντας τον «εκσυγχρονιστικό» πόλο εξουσίας με κύριο στόχο την οικονομική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας με την «ισχυρή» Ευρώπη.

Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.

Εξωτερική πολιτική και ευρωπαϊκή προοπτική

Ως πρωθυπουργός προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική ταυτόχρονα με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ αποριζοσπαστικοποίησε τον λόγο του κόμματος προκρίνοντας την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

Η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό πρόβλημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ των σημαντικότερων επιτυχιών της θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.

Δίδαξε ήθος και εργατικότητα

Ο Κώστας Σημίτης δίδαξε ήθος, εργατικότητα, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, διάλογο σε χαμηλούς τόνους και τρόπους για επιτυχία εθνικών στόχων: ΟΝΕ – ευρώ, Συμφωνία Ελσίνκι με “χαστούκι” στην Τουρκία, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μεγάλα έργα: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Εγνατία οδός, Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, υποδομές για Ολυμπιακούς αγώνες και τόσα άλλα.

Περίμενε ως απλός πολίτης για να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν παντρεμένος με την Δάφνη και έχουν δύο κόρες, την Φιόνα και την Μαριλένα.

Είχε σπουδάσει στο London Scool of Ekonomics  και στο πανεπιστήμιο του Μάρμουργκ στη Γερμανία.