Έμμεση προειδοποίηση για σεισμό έως 5,5 Ρίχτερ διατυπώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των αρμόδιων αρχών αναφορικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook αναφέρεται στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται από το καλοκαίρι και μετά στην περιοχή αυτή, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν έχει σχέση «ούτε με το μεγάλο ρήγμα της Ιερισσού ούτε με τα μεγάλα ρήγματα του Β. Αιγαίου».

Ωστόσο, μετά τα 4,7 Ρίχτερ σήμερα το πρωί και άλλους μικρότερους σεισμούς μεταξύ Δάφνης και Ουρανούπολης σημειώνει ότι «από τις διαστάσεις της ενεργοποιημένης περιοχής τεκμαίρουμε ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός, αν γίνει, δύσκολα μπορεί να υπερβεί το μέγεθος 5,5» Ρίχτερ.

Χάρτης-σεισμοί
facebook/Gerasimos_Papadopoulos

Καταλήγοντας, ο σεισμολόγος αφήνει αιχμές κατά των αρμοδίων αρχών επισημαίνοντας ότι «ήδη από το καλοκαίρι, μετά από επισημάνσεις μου προς αρμόδιες αρχές, έγιναν συσκέψεις για να ληφθούν μέτρα. Αγνοώ αν ελήφθησαν μέτρα και ποιά είναι αυτά.

Οι συσκέψεις δεν γίνονται για τις συσκέψεις. Γίνονται για να υπάρχει εφαρμογή επιχειρησιακώς χρήσιμων μέτρων».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου:

«Σεισμός μεγέθους 4,6 και πάλι στο Αγ. Όρος μεταξύ Δάφνης και Ουρανούπολης . Η σεισμική δράση συνεχίζεται από το καλοκαίρι με εκατοντάδες σεισμών σε περιοχή άγνωστου σεισμικού παρελθόντος. Οι μεγαλύτεροι ήταν ο σημερινός και στις 22/9 πάλι με 4,6. Η δράση αυτή δεν έχει σχέση ούτε με το μεγάλο ρήγμα της Ιερισσού ούτε με τα μεγάλα ρήγματα του Β. Αιγαίου.

Δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος, αν και αυτό είναι το λιγότερο πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, από τις διαστάσεις της ενεργοποιημένης περιοχής τεκμαίρουμε ότι ενας μεγαλύτερος σεισμός, αν γίνει, δύσκολα μπορεί να υπερβεί το μέγεθος 5,5.

Ήδη από το καλοκαίρι, μετά από επισημάνσεις μου προς αρμόδιες αρχές, έγιναν συσκέψεις για να ληφθούν μέτρα. Αγνοώ αν ελήφθησαν μέτρα και ποιά είναι αυτά. Οι συσκέψεις δεν γίνονται για τις συσκέψεις. Γίνονται για να υπάρχει εφαρμογή επιχειρησιακώς χρήσιμων μέτρων».

Ανάλογες απόψεις για ο μέγεθος του ρήγματος και την πιθανότητα εκδήλωσης σεισμών μεγέθους μέχρι 5,5 Ρίχτερ εκφράζουν και άλλοι σεισμολόγοι, όπως ο Κώστας Παπαζάχος και ο Μανώλης Σκορδίλης, που παρακολουθούν το φαινόμενο από τις αρχές του καλοκαιριού.

Η σεισμική ακολουθία συνεχιζόταν και το απόγευμα, καθώς στις 5.07 μμ σημειώθηκε άλλη μία δόνηση με μέγεθος 2,6 Ρίχτερ.