“Ξεχωριστή προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Πέμπτη, σε εκδήλωση στην Ορεστιάδα.

«Σήμερα είναι μία ωραία μέρα για τον Βόρειο Έβρο, για τον Έβρο, για τη Θράκη συνολικά. Θέλω να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι που το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης, η οποία έγινε με τους τοπικούς φορείς», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση στην Ορεστιάδα για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του νομού Έβρου.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου

«Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα την οποία δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου» τόνισε ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε:

«Θυμάστε ότι πριν από ένα χρόνο και κάτι βρεθήκαμε πάλι εδώ, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απότοκο της κλιματικής κρίσης.

Και θυμάμαι τότε στα μάτια πολλών πολιτών τον φόβο, την απογοήτευση, τη δυσπιστία κατά το πόσο αυτά τα οποία λέγαμε τότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Την αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση είχε πραγματικά τη βούληση να περάσει από τις γενικές επικοινωνιακές εξαγγελίες στην υλοποίηση ενός πλέγματος συγκεκριμένων μέτρων.

Σήμερα πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε πιο αισιόδοξοι και να αισθάνεστε και τη φροντίδα της κυβέρνησης, αλλά και την ασφάλεια την οποία πρέπει να αισθάνεστε ως πολίτες που φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».

Σήμερα, η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη συνόρων, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων με διαρκή πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε».

Για έργα υποδομών, μεταφορές,φράγμα στο Δέρειο

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε ενδεικτικά για τα έργα και πρόσθεσε:

“Από τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο: το φράγμα στο Δέρειο, ας πούμε, του οποίου ωριμάζουμε τη μελέτη, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα, για τα οποία αγωνιστήκαμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προτάσσοντας -θέλω να το γνωρίζετε αυτό- τον Έβρο έναντι άλλων σιδηροδρομικών έργων, επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε την τεράστια γεωπολιτική σημασία την οποία έχει το έργο αυτό για να αναδειχθεί ο Έβρος σε διαμετακομιστικό διάδρομο, που θα καλύψει -όπως είπα- τις ανάγκες μιας πολύ μεγάλης περιοχής.

Τα μεγάλα έργα, λοιπόν, μέχρι τα πιο μικρά, τα οποία έχουν άμεση εφαρμογή, μέχρι αυτά τα οποία υλοποιούνται, όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όλα έχουν φορέα υλοποίησης και όλα αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο λογοδοσίας και ελέγχου από τους ίδιους τους πολίτες.

Είδατε, όπως είπα και πριν, ότι μία σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Αγαπητέ Δήμαρχε, το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτή είναι μία πρωτοβουλία την οποία αναλάβαμε ειδικά για το Σουφλί, επειδή αναγνωρίζουμε και το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει από τη μεγάλη πτώση του πληθυσμού αλλά και από το γεγονός ότι είναι ο Δήμος που δοκιμάστηκε περισσότερο από την καταστροφική φωτιά του 2023.

Δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν συνολικά με την εκπαίδευση: κέντρο δια βίου μάθησης στο Σουφλί και ναι, ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στον βόρειο Έβρο, στην Ορεστιάδα. Από τη στιγμή που αυτή θα είναι η επιθυμία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, εμείς θα στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε κάτι το οποίο αποτελούσε ζητούμενο για τον βόρειο Έβρο εδώ και πολλά χρόνια, να μπορέσει να γίνει πράξη.

Η ενίσχυση συνολικά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Χαίρομαι που ο κ. πρύτανης υπενθύμισε το γεγονός ότι είχαμε βρεθεί μαζί πριν από έναν χρόνο και κάτι και μας είχε παρουσιάσει, μαζί με τον υπουργό Παιδείας, το σχέδιό του για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως ενός πυλώνα, όχι απλά εκπαιδευτικού, αναπτυξιακού σε μια τόσο κρίσιμη γεωγραφική περιφέρεια.

Στήριξη της τοπικής μεταποίησης και βιομηχανίας

Η στήριξη της τοπικής μεταποίησης, της βιομηχανίας. Η προτεραιοποίηση των επιχειρήσεων του Έβρου ως προς τη χρηματοδότηση από τα αναπτυξιακά σχέδια.

Το χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για τον βόρειο Έβρο, ένα όχι ευκαταφρόνητο κίνητρο για να έρθει κάποιος να μετακινηθεί μόνιμα σε αυτή την τόσο όμορφη περιοχή της πατρίδας μας.

Η αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, η οποία ούτως ή αλλιώς έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα των παραμεθόριων περιοχών, ενισχύεται ακόμα περισσότερο για τους τρεις Δήμους του κεντρικού και του βόρειου Έβρου.

Τα προγράμματα τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες μας με παραπάνω τεχνογνωσία και με ψηφιακά εργαλεία έτσι ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Η διαρκής αναζήτηση, το ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, εμβληματικών επενδύσεων, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να γίνουν στον Έβρο και να προσθέσουν σημαντικές νέες θέσεις εργασίας. Και πολλά ακόμα τα οποία ειπώθηκαν”.