Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 12:50 το μεσημέρι στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα 12 χιλιόμετρα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης ή 11 Χλμ. Δυτικά Βορειοδυτικά των Καρυών Αγίου Όρους. .

Περίπου μία ώρα νωρίτερα, στις 11:47 το πρωί, στην ίδια περιοχή, καταγράφηκε άλλη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησαν και άλλες μικρότερες δονήσεις, οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι και τις απογευματινές ώρες.

Η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση εδώ και μήνες, κάτι, που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες.

Κ. Παπαζάχος: Να προσέχουν σε Ουρανούπολη και Άγιο Όρος

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, την Κυριακή (22/9) σχολιάζοντας τη σεισμική εξάρση που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής ανέφερε πως «δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος και αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6 [της κλίμακας Ρίχτερ]».

Μιλώντας στο halkidikinews.gr, ο Κώστας Παπαζάχος αρχικά ανέφερε: «Τέτοιου μεγέθους σεισμούς έχουμε καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ακόμα, ο Κώστας Παπαζάχος πρόσθεσε: «Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ».

Τέλος, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ τόνισε: «Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι, δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα, και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτήρια που έχουν προβλήματα».

Γερ. Παπαδόπουλος: Παρατείνονται οι επιφυλάξεις μου

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στην Κέρκυρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Συνεδρίου το οποίο «ανοίγει τις πύλες» του τη Δευτέρα 23/9.σε ανάρτησή του σημειώνει ότι ο «σημερινός σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος της ακολουθίας. Παρατείνεται η επιφυλακτικότητα που από καιρό έχω εκφράσει».

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος:

«Ο σεισμός 4,6 στον Αθω με βρήκε εν πτήσει προς Κέρκυρα όπου αύριο ξεκινά το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Συνέδριο. Η περιοχή του σεισμού βρίσκεται σε διέγερση από τα τέλη Μαΐου. Ο σημερινός ήταν ο μεγαλύτερος της ακολουθίας. Παρατείνεται η επιφυλακτικότητα που από καιρό έχω εκφράσει».