Η Θεσσαλονικιά δασκάλα Δέσποινα Κανελλή διευθύνει εδώ και τέσσερα χρόνια το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί στη χώρα μας και στον κόσμο.

Το Μουσείο αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία, που στηρίχτηκε από τον Νίκο Κορδόση, ιδρυτή και “ψυχή” του πνευματικού κέντρου “Διέξοδος”, που λειτουργεί στο Μεσολόγγι εδώ και δεκαετίες και προσφέρει πολυσήμαντο έργο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Καλημέρα» της TV100 και στη Φένια Κλιάτση, η κα Κανέλλη τόνισε πως «ο επισκέπτης του μουσείου θα μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας.

Θα πληροφορηθεί για τις 14.000 χρήσεις του αλατιού, θα γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους. Θα πληροφορηθεί για τις ενεργές και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας.

Θα δει έργα τέχνης καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από το αλάτι, αλλά και τη μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας».

Διεθνές βραβείο στη Λισαβόνα

Η κ. Κανελλή αναφέρθηκε και στη διεθνή διάκριση που έλαβε το Μουσείο, European Museum of the Year Award (EMYA 2024) στη Λισαβόνα, τονίζοντας πως «το βραβείο αυτό αποτελεί μια τεράστια διάκριση, καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα που απονέμονται παγκοσμίως σε μουσεία».

Ερωτηθείσα για την επισκεψιμότητα είπε ότι έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και προσφέρεται για εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών.

Το Μουσείο Άλατος λειτουργεί Τετάρτη με Κυριακή 10:00 με 17:00.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:     Η Δέσποινα Κανελλή στην TV100