Αλλεπάλληλες απειλές εκτοξεύει το Ιράν για μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ, ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται για την αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επιβεβαίωσε, κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, ότι «η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι ένα σοβαρό σιωνιστικό λάθος που δεν θα μείνει αναπάντητο».

Τόνισε ότι «η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ως φιλοξενούμενος της Τεχεράνης είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα την καταδικάσει».

Νωρίτερα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στον εν ενεργεία Ιρανό ομόλογό του, Αλί Μπαγκέρι, ότι «δεν βρίσκεται στην Τεχεράνη μεταφέροντας μήνυμα από ή προς το Ισραήλ», σημειώνοντας ότι «ο Ιρανός ομόλογός μου αρνήθηκε ότι κάποιος Ιρανός αξιωματούχος είχε πει ότι θα μεταφέρουμε μηνύματα από την Τεχεράνη στο Τελ Αβίβ».

Θεώρησε ότι «το πρώτο βήμα για να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή είναι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Γάζας».

Το Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις για μετριοπάθεια

Νωρίτερα, η Wall Street Journal ανέφερε: «Το Ιράν απέρριψε τις αμερικανικές και αραβικές εκκλήσεις να μετριάσει την απάντησή του στη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές: «Το Ιράν αρνήθηκε να παράσχει λεπτομερείς προειδοποιήσεις που θα βοηθούσαν να μετριαστεί ο αντίκτυπος οποιουδήποτε χτυπήματος εναντίον του Ισραήλ» και «είπε στους Άραβες διπλωμάτες ότι δεν τον νοιάζει αν η απάντηση εναντίον του Ισραήλ οδηγήσει στο ξέσπασμα πόλεμος».

Αυτό έρχεται υπό το φως μιας μαζικής επίθεσης της Χεζμπολάχ και του Ιράν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους ηγέτες της G 7 ότι αναμένει εντός 48 ωρών επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ κατά του Τελ Αβίβ, ΄΄ισως και εντός της ημέρας.

Θα ζητήσει πλοία από Ελλάδα και Κύπρο

Η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ ανακοίνωσε: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του για οποιονδήποτε υποστηρικτικό ρόλο του Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

Εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς

Το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική περιοχή της πόλης Ναμπλούς, στη Δυτική ΌΧθη, προκαλώντας ξέσπασμα συγκρούσεων.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, σύμφωνα με την οποία τέσσερις δημοσιογράφοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πρόσοψη της λαχαναγοράς της πόλης, «Al-Hisbah», καθώς μπουλντόζες του Ισραήλ πετούσαν εσκεμμένα καμένα ελαστικά στην αγορά.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 4 πολίτες από το χωριό Μπεϊτίν, ανατολικά της Ραμάλα. Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε με βόμβες αερίου τα σπίτια πολιτών στον καταυλισμό Al-Azza στη Βηθλεέμ.