Προβληματισμός επικρατεί στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Παιδείας για την  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που  “χτύπησε”  για μια ακόμη χρονιά την Σχολή Ευελπίδων, καθώς και άλλες στρατιωτικές σχολές.

Στην κατηγορία ΓΕΛ (όπλα) προβλέπονταν 307  θέσεις και εισήχθησαν 77, δηλαδή έμειναν 230 κενές θέσεις. Η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 12.230 μόρια ενώ ο πρώτος επιτυχών εισήχθη με 17.010   μόρια.

Φέτος η Κυβέρνηση αύξησε των αριθμό εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά 404 θέσεις.

Επίσης κενές θέσεις έμειναν:

  • 60 στη ΣΜΥΑ-Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης
  • 14 στην Ικάρων-Ιπτάμενοι
  • 8 στην Αξιωαματικών Νοσηλευτικής

Θα καλυφθούν οι θέσεις από επιλαχόντες; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι φέτος δεν υπάρχουν επιλαχόντες.Κατά συνέπεια οι θέσεις θα παραμείνουν κενές.

Προβληματισμένοι οι Δένδιας και Πιερρακάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είναι προβληματισμένος με αυτή την εξέλιξη τους μειωμένου αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Ήδη ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και συζήτησαν το θέμα..

Ένα θέμα είναι οι χαμηλές αποδοχές των νέων αξιωματικών, οι σκληρές συνθήκες εκπαίδευσης και ασκήσεων και οι συχνές μεταθέσεις, που κουράζουν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Επίσης οι νέοι φέρονται ότι δεν επιθυμούν να ζουν σε συνθήκες αυστηρότητας και τήρησης κανονισμών, που σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται ως αναχρονιστικοί, αλλά προτιμούν να φοιτούν σε πιο ελεύθερο πανεπιστημιακό περιβάλλον.