Δρόσισε λίγο τις πρωϊνές ώρες στη Θεσσαλονίκη με ένα ψιλόβροχο ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας επικρατούν συνθήκες καύσωνα.

Με την βροχούλα ξεκίνησε θετικά η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος Σέϊχ Σου της Θεσσαλονίκης και σε άλλες δασικές εκτάσεις, καθώς το πρωινό ψιλόβροχο δεν διευκολύνει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Η βροχή αυτή δεν ήταν στο πρόγραμμα, την περιμέναμε αύριο, ήρθε λίγο πιο σύντομα ενώ θα έχουμε και μια πτώση της θερμοκρασίας» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης.

Σε άλλες περιοχές συνεχίζεται το κύμα καύσωνα, με την θερμοκρασία να εκτοξεύεται και σήμερα στους 40-43 °C, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που αναφέρουν ότι ο καιρός  αύριο θα αλλάξει.

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σήμερα κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, με την Πέμπτη να αποτελεί την τελευταία ημέρα του καύσωνα, καθώς από αύριο αναμένεται να πέσει ο υδράργυρος αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια, και στην συνέχεια στα ανατολικά και τα νότια.

Το απόγευμα  στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, θερμοκρασίες κοντά στους 40-43 βαθμούς. Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δεν συνοδεύεται από υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, αλλά από συννεφιά και αφρικανική σκόνη που υπάρχει στα υψηλά τμήματα της ατμόσφαιρας.

Παράλληλα στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια, οι συννεφιές αυτές αναμένεται να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο και να δώσουν βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο νότιο Αιγαίο και θα λειτουργήσουν σαν «καταβάτες» με αποτέλεσμα να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία. Βορειοδυτικός θα πνέει ο άνεμος και στο βόρειο Ιόνιο.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές συννεφιές, που το βράδυ θα γίνουν πυκνότερες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν βροχές και μπόρες ιδιαίτερα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν κοντά στα 4-5 μποφόρ και ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 37 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι σχετικά αίθριο με αραιές συννεφιές. Ο υδράργυρος θα ανέλθει αργά το μεσημέρι στους 40-41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στις εσωτερικές περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν στα 3-4 μποφόρ.

Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή – Βροχές, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις

Την Παρασκευή, θα αρχίσει να εκτοπίζεται το κύμα ζέστης προς τα νοτιοανατολικά από μια ψυχρή αέρια μάζα. Από την «σύγκρουση» αυτών των δυο αερίων μαζών, θα δημιουργηθεί αστάθεια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επικίνδυνες καταιγίδες αύριο το απόγευμα στην περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειο και βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη είναι πιθανό τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και οι άνεμοι σε όλη τη χώρα και σε συνδυασμό με την ξηρή επιφάνεια του εδάφους, θα αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε πιο ομαλές καιρικές συνθήκες με τον υδράργυρο να προσεγγίζει θερμοκρασίες κοντά στον μέσο όρο για την εποχή. Ο καιρός θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας, με θερμοκρασίες κοντά στους 34-36 βαθμούς Κελσίου.