Σε κινητικότητα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της παράταξης “Συνεργασία για την Καλαμαριά”, καθώς ο μέχρι τώρα επικεφαλής και πρώην δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος. 

Η παράταξη βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο διασπάσεων, αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη ανακοίνωση του επί πολλά χρόνια δημάρχου Χριστόδουλου Οικονομίδη ότι υποστηρίζει τον επικεφαλής μιας νέας παράταξης Χρήστο Βάρδα.

Η δημοτική ομάδα πρότεινε να διαδεχθεί τον κ. Μπακογλίδη ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τελίδης, αλλά ο ίδιος ανέφερε ότι θα το σκεφτεί και θα απαντήσει εντός των ημερών, καθώς έχει φόρτο επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αξιόπιστη η πρόταση για υποψηφιότητα της Χρύσας Αράπογλου, πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ με θητεία και στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Η κα Αράπογλου έχει την εμπειρία, το κύρος και την αγωνιστικότητα για να ηγηθεί της παράταξης του χώρου της κεντροαριστεράς και να αντιμετωπίσει με αξιώσεις την παράταξη του νυν δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Υπό αυτές τις συνθήκες συνέρχεται την Δευτέρα η Ολομέλεια της δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμαριά προκειμένου να συζητήσει για τη στάση του κόμματος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Το ιστορικό των εξελίξεων

Το ιστορικό των εξελίξεων καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Makthes.gr ως εξής:

Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της δημοτικής παράταξης η οποία διοίκησε το δήμο Καλαμαριάς για περίπου σαράντα χρόνια, από το 1982 όταν εξελέγη δήμαρχος ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, έως το 2019 όταν για πρώτη φορά από συστάσεως του δήμου η διοίκηση πέρασε στα χέρια της κεντροδεξιάς, μετά τη νίκη του Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Έπειτα από την, απροσδόκητη για πολλούς, ήττα του στις εκλογές του 2019, πολλοί περίμεναν ότι ο Θεοδόσης Μπακογλίδης θα υπέβαλε την παραίτησή του από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά» καθώς είχε, άλλωστε, συμπληρώσει σχεδόν μια δεκαετία στο δημαρχιακό αξίωμα. Εκείνος, όμως, είχε διαφορετική στόχευση. Παρέμεινε επικεφαλής της παράταξης και σχεδίαζε τις επόμενες κινήσεις του με στόχο να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2023, πιστεύοντας ότι μπορεί να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του ’19.

Στο μεταξύ, όμως, το κλίμα στο χώρο της κεντροαριστεράς στην Καλαμαριά άρχισε να βαραίνει για εκείνον. Σημάδια τέτοια υπήρξαν ακόμη και μέσα στη δημοτική ομάδα του με κάποιους να μεταπηδούν στον Δαρδαμανέλη και άλλους να εκφράζουν, ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα την απροθυμία τους να συνταχθούν εκ νέου στο πλευρό του Θεοδόση. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, συνήλθε την περασμένη Δευτέρα η δημοτική ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης όπου ο Μπακογλίδης ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του ’23. Έπειτα απ’ αυτό η συζήτηση περί αναζήτησης νέου υποψηφίου η οποία υπέβοσκε στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα, άναψε.

Στη ίδια συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας συζητήθηκε το ενδεχόμενο νέος υποψήφιος να είναι ο Γιώργος Τελίδης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επί Μπακογλίδη. Ο Τελίδης ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο για να απαντήσει καθώς έχει πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό πρόκειται να γίνει έως το τέλος του μήνα.

Χρύσα Αράπογλου: Επιλογή νίκης

συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα η Ολομέλεια της δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμαριά προκειμένου να συζητήσει για τη στάση του κόμματος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Παράλληλα, πάνω στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα της Χρύσας Αράπολγου, η οποία είχε διατελέσει αντιδήμαρχος στην Καλαμαριά, πριν να μεταπηδήσει στο Κοινοβούλιο.

Την υποψηφιότητα Αράπογλου προωθούν διάφορα στελέχη της παράταξης τα οποία πιστεύουν ότι είναι επιλογή νίκης. Η ίδια πάντως, δηλώνει πως θα εμπλακεί μόνον εφόσον η παράταξη αποφασίσει να κατέλθει ενωμένη στις εκλογές, υπό μία και μοναδική υποψηφιότητα.

Βεβαίως, την ίδια ώρα υπάρχει η ανακοινωμένη υποψηφιότητα του δικηγόρου Χρήστου Βάρδα στο πλευρό του οποίου, όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα το makthes.gr, συντάσσεται ο πρώην δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης.

Παράλληλα, εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί στην Καλαμαριά ένα κείμενο προς υπογραφή από προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτό υπάρχουν κάποια προγραμματικά στοιχεία για την «Καλαμαριά του αύριο», ασκείται κριτική στον Δαρδαμανέλη, ενώ γίνεται και ένα θετικός απολογισμός για όσα πέτυχε η «Συνεργασία» στα σχεδόν σαράντα χρόνια διοίκησης του δήμου.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα το οποίο θα ευνοήσει ευρύτερες συγκλήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς όπου, υπάρχει και η υποψηφιότητα του Άρη Τεμεκενίδη ο οποίος στις εκλογές του ’19 είχε πάρει κοντά 15%.