Όλοι μιλούν για αλληλεγγύη, για επιδόματα, αποζημιώσεις  και νέες πρωτοβουλίες, αλλά ουδείς ήταν σε θέση να δώσει απάντηση γα το πότε θα αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις υποδομές στην περιοχή της τραγωδίας .-

 

Από σύσκεψη σε σύσκεψη τρέχουν τα στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων, κάνοντας επεξεργασία προτάσεων, τόσο για τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές, όσο και για τον σχεδιασμό, που πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον, ώστε να αντιμετωπίζονται ανάλογα φαινόμενα.

Οι δηλώσεις κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, αφού όλοι μιλούν για αλληλεγγύη, για επιδόματα, αποζημιώσεις  και νέες πρωτοβουλίες, που θα θωρακίσουν την περιοχή από θεομηνίες… Ωστόσο ουδείς ήταν σε θέση να δώσει απάντηση γα το πότε θα αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις υποδομές στην περιοχή, η υδροδότηση, η λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης, το καθάρισμα των δρόμων και τόσα άλλα, που έχουν κάνει κόλαση τη ζωή των πληγέντων από την πύρινη λαίλαπα.

Στο Μαξίμου με την Δούρου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίστηκαν μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογράμμισε πως «αυτές τις  στιγμές με σεβασμό στη μνήμη των συμπολιτών μας δεν έχουμε απλά τη σκέψη μας δίπλα τους, αλλά προχωρούμε με σοβαρή δράση και πρωτοβουλίες». Η κ. Δούρου συμπλήρωσε πως «με αίσθηση καθήκοντος όλοι υπουργοί, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες προχωράμε με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν μιλάμε για διαφορετικό σχεδιασμό για το σύνολο της περιοχής, η περιφερειάρχης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε υποχρέωση να μην ξανά περπατήσουμε στους ίδιους δρόμους που δίνουμε ραντεβού το καλοκαίρι με τις φωτιές και το χειμώνα με τις πλημμύρες».

Για τεράστια κρίση έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος επέμεινε πως η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη, καθώς η περιοχή παραδόθηκε στις φλόγες μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά από τη στιγμή που μύρισε τη φωτιά το σπίτι του παραδόθηκε στις φλόγες. Ο κ. Ψινάκης υπογράμμισε πως προέχει να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι αλλά και να αναγνωριστούν οι σοροί των θυμάτων. Ερωτηθείς για το εάν δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής, ο δήμαρχος Μαραθώνα είπε πως αυτή η εντολή δίνεται από την πυροσβεστική, ωστόσο υπογράμμισε πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα και το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και οι δημάρχοι των πληγεισών περιοχών, Ραφήνας – Πικερμίου, Μεγαρέων και Μαραθώνα.

Νέα Δημοκρατία: Συνολικές προτάσεις

Έκτακτη σύσκεψη για την αποτίμησης της κατάστασης, δύο ημέρες μετά την εθνική τραγωδία, συγκάλεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη σύσκεψη επρόκειτο να αξιολογηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές και να εξεταστούν οι προτάσεις της ΝΔ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων».

Επίσης, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η τραγωδία στη συγκεκριμένη περιοχή, συζητήθηκαν οι  προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η ΝΔ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στη σύσκεψηστα κεντρικά γραφεία του κόμματος, συμμετείχαν ο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Λευτ. Αυγενάκης, οι τομεάρχες της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.

Ο Μητσοτάκης στη Ραφήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νωρίτερα το δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο, αυτοδιοικητικά στελέχη και βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης τον ενημέρωσαν για το μέγεθος της καταστροφής και εξέφρασαν δυστυχώς την ανησυχία τους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αποδειχθεί μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των πολλών συμπολιτών μας που αναζητούνται και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Του είπαν ακόμη ότι παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, όπως και το πόσα εξ αυτών είναι μόνιμες κατοικίες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδράμει και ο ίδιος στην εξεύρεση χώρων για να στεγαστούν οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους. Αυτό ακριβώς συζήτησε αμέσως μετά με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιάννη  Πατούλη που βρέθηκε και εκείνος στην περιοχή, ζητώντας τη στήριξη των όμορων δήμων.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης της περιοχής, όπως και να δρομολογηθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες και να καταβληθεί άμεσα ένα βοήθημα για τις πρώτες ανάγκες τους. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθούν με μία έκτακτη επιχορήγηση οι δήμοι που καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα.

 

Κίνημα Αλλαγής: Μέτρα στήριξης των πληγέντων

«Υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί τόσο η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και στην Κινέττα, όσο και η ενεργή συμβολή της για την αποκατάσταση των ζημιών» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής. Προτείνει, δε, οι αναγκαίοι πόροι να αντληθούν από το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, διαθέτει περίπου 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμβολή ιδιωτών και φορέων.

Επίσης, για να υπάρξει διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και συντονισμός των ενεργειών, το Κίνημα Αλλαγής ζητάει τη σύσταση Συντονιστικού Οργάνου με ευθύνη της πολιτείας και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

– Άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση των πληγέντων με συγκρότηση ειδικών μηχανισμών στους δήμους.

– Βοήθεια στους πληγέντες για το μεταβατικό διάστημα για διαμονή, ρουχισμό, τροφή.

Α) Μέτρα για φυσικά πρόσωπα-οικογένειες

– Προνοιακό βοήθημα 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια πληγέντων για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Προσαύξηση 1.000 ευρώ για πολύτεκνους και ΑμεΑ.

– Αποζημίωση για την οικοσκευή σε κάθε οικογένεια που κατεστράφη το σπίτι της, ύψους 10.000 ευρώ. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών που καταστράφηκαν. Αναστολή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τουλάχιστον για έναν χρόνο. Συνεννόηση με τράπεζες για το πάγωμα των δανείων των πληγέντων.

Πλήρης πρόσβαση, χωρίς προϋποθέσεις, των οικογενειών των πληγέντων σε κοινωνικές υπηρεσίες (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.).

Β) Μέτρα για τις επιχειρήσεις

– Αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων για αποκατάσταση ζημιών, μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ. Οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που διακόπτουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους.

– Αναστολή απόδοσης του ΦΠΑ από πληγείσες επιχειρήσεις (και αναστολή αναγγελιών στον Τειρεσία για ληξιπρόθεσμες οφειλές). Συνεννόηση με τις τράπεζες για το πάγωμα των δανείων των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.

Γ) Μέτρα για τις οικογένειες με θύματα

– Στήριξη στις οικογένειες των θανόντων. Τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία.

– Αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα και στον τραυματία με μη ανατάξιμη βλάβη, με ποσό 10.000 ευρώ.

– Κηδείες των θυμάτων δημοσία δαπάνη.

– Κάλυψη όλων των εξόδων των τραυματιών για την πλήρη αποκατάστασή τους.

– Χορήγηση συντάξεων για όσους καθίστανται ανίκανοι προς εργασία. Οικονομική ενίσχυση και ασφαλιστική κάλυψη των τραυματιών για το διάστημα αποχής τους από την εργασία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ