Ολόκληρο το βίντεο με στιγμιότυπα από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

……………………………………………………

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν αφού ο Ρώσος πρόεδρος επέβλεψε την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλα τα σχέδια υλοποιούνται. Θα υπάρξει αποτέλεσμα -γι’ αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία», φέρεται να δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του –ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Η ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση»…

«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.

Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς

Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.

Περιορισμένες στρατιωτικές παρελάσεις

Στη συνέχεια ο Πούτιν κήρυξε την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης της Μόσχας, μια επίδειξη δύναμης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνον που φέτος οι παρελάσεις στη Μόσχα και στις ρωσικές επαρχίες ήταν πιο περιορισμένες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, με λιγότερους άνδρες και οχήματα.

Και μολονότι δεν έχει γίνει επίσημο σχόλιο για αυτό το θέμα, η εξέλιξη αυτή ήταν, όπως σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ, συνέπεια της εμπλοκής ή της καταστροφής πολλών μονάδων στην Ουκρανία, ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο ρωσικός στόλος δεν προχώρησε στις παραδοσιακές ναυτικές παρελάσεις στη Σεβαστούπολη, την Αγία Πετρούπολη και το Βλαδιβοστόκ – κάτι που είχε τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι δεν έφερε στη μνήμη την απώλεια του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva από ουκρανικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα και άλλων πλοίων.

Ο Πούτιν έδειχνε εξαντλημένος με κουβέρτα στα πόδια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδειχνε να έχει κάποιο πρόβλημα στο βάδισμα, ενώ χρησιμοποίησε κουβέρτα για να ζεσταθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης, πράγμα που οι περισσότεροι βετεράνοι που κάθονταν γύρω του δεν το είχαν ανάγκη

putin-parelasi-kouverta-2

O Βλαντιμίρ Πούτιν έδειχνε να περπατά με δυσκολία και κάθισε με μία κουβέρτα στην ποδιά του κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης», τροφοδοτώντας νέα σενάρια για κακή πορεία της υγείας του.

Μια εικόνα που δεν φαίνεται να συμβαδίζει με αυτή που (πρέπει να) εκπέμπει ο ηγέτης μια μεγάλης δύναμης που είναι στο μέσο ενός πολέμου – έστω μάλιστα και αν αυτή η αναμέτρηση δεν πάει τόσο καλά όσο θα ήθελε.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος ήταν σχεδόν απομονωμένος στο Κρεμλίνο λόγω της πανδημίας. Είχε περιορίσει στο ελάχιστο τις εμφανίσεις του μέσα σε κόσμο και τηρούσε ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας για την μετάδοση του κορωνοϊού. Η εμφάνισή του σήμερα με την κουβέρτα στα πόδια, σαν βετεράνος, είναι εύλογο να προκαλεί ερωτήματα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι 69 χρόνων, παραβρέθηκε όπως κάθε χρόνο στην εκδήλωση αλλά πολλοί παρατήρησαν ότι, καθώς άφησε το βήμα για να πάει ως το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την καθιερωμένη κατάθεση στρεφάνου, έδειχνε να «σέρνει» το βήμα του.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της παρέλασης, θεάθηκε να κάθεται με μία βαριά κουβέρτα στην ποδιά του – μόνον ένας από τους βετεράνους του Β παγκοσμίου πολέμου που κάθονταν γύρω του έκανε το ίδιο.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, το καθένα από τα δύο περιστατικά – το «βαρύ» βήμα και η κουβέρτα – δεν συνιστά από μόνο του θέμα, αλλά τα δύο σε συνδυασμό δεν αφήνουν τους ψιθύρους για την υγεία του να κατασιγάσουν.

putin-parelasi-kouverta-1

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ψίθυροι για προβλήματα υγεία του Πούτιν είχαν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια -μάλιστα, υπήχαν φήμες ότι είχε εγχειρισθεί για καρκίνο.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ένας πολιτικός αναλυτής και μέγας πολέμιος του Πούτιν, ο Βαλερί Σολοβέι, είχε διασπείρει την φήμη ότι ο Πούτιν έπασχε από πάρκινσον, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να διαψεύσει τα πάντα, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι ο Πούτιν έχαιρε «άκρας υγείας».