Η χώρα μας, κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστική και αμυντική στην Ουκρανία, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συμμετείχε σε συνάντηση με 40 ομολόγους του, στη Γερμανία.

Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν στην αεροπορική βάση «Ramstein», στην Γερμανία, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοηθείας προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την πρόασπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που υπονομεύει την ευρωπαική ασφάλεια και τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης.

Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή σαφή και κατηγορηματική στάση εναντίον της εισβολής και του ρωσικού αναθεωρητισμού και συντάχθηκε με εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά την απόφαση επιβολής κυρώσεων και πλήρους εφαρμογής τους, παρά το βαρύ οικονομικό τίμημα που συνεπάγονται.

Σε πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας, κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστική και αμυντική, συνεισφέροντας στον αγώνα του ουκρανικού λαού για άμυνα και προστασία της ελευθερίας του.

Τι θα συζητήσουν οι Μπάϊντεν – Μητσοτάκης

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν στις 16 Μαϊου στο Λευκό Οίκο. Όχι μόνο από τη σκοπιά της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και με δεδομένο ότι ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται να επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα αυτό είχε στείλει την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 800 εκ δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά. Αλλά και επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκ δολαρίων.

Ενώ ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, ότι η χώρα του θα δώσει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει στείλει “αμυντικό υλικό” στην Ουκρανία, αλλά παράλληλα έχει αφενός ξεκαθαρίσει ότι δε θα διαθέσει συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας, όπως οι s 300 και αφετέρου έχει αποφύγει την εμπλοκή με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

Καμία εμπλοκή με φυσική παρουσία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις αμερικανικές πιέσεις να εμπλακεί πιο ενεργά η Ελλάδα στην Ουκρανία, καθώς και εάν το ζήτημα θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη- Μπάιντεν, απάντησε:

“Η χώρα μας δεν θα έχει καμία εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είναι χώρα μελος του ΝΑΤΟ”, ενώ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσουν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων και όλα τα μεγάλα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα βεβαίως ως μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να εμπλακεί εμμέσως δια της νέας βάσης στην Αλεξανδρούπολη, καθώς το θρακικό λιμάνι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung,έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία” και έχει χαρακτηριστεί ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ».