Κέντρα καταγραφής για εκτοπισμένους Ουκρανούς θα λειτουργήσουν στα περιφερειακά γραφεία ασύλου Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψή του στο περιφερειακό γραφείο ασύλου Θεσσαλονίκης.

«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, η χώρα μας θα παράσχει 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στους ανθρώπους που λόγω της ρωσικής εισβολής αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Στα κέντρα με προκαταγραφή που θα έχει γίνει ψηφιακά, θα έρχονται για να παίρνουν ταυτότητα 12μηνης παραμονής και συγχρόνως να παίρνουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ώστε να είναι εύκολη η προσαρμογή τους γι’ αυτό το διάστημα που η χώρα μας θα τους παράσχει φιλοξενία», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης αναχώρησε στη συνέχεια για τις Σέρρες, προκειμένου να επισκεφθεί το Τμήμα του Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, όπου βρίσκεται εν λειτουργία γραφείο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου και κατόπιν μετέβη στη Δομή Σιντικής Σερρών.

Εκατοντάδες Ουκρανοί στη δομή της Σιντικής Σερρών

Στη δομή της Σιντικής τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας για ανθρώπους που περνάνε τον Προμαχώνα και θέλουν να ξεκουραστούν πριν μεταφερθούν σε μια πιο μόνιμη εγκατάσταση. Ήδη πάντως, 200 Ουκρανοί έχουν φιλοξενηθεί στη δομή η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Προμαχώνα.

«Έχουν περάσει μέσω οπτικής ίνας τα συστήματα της ελληνικής αστυνομίας και στη Σιντική ώστε αν υπάρχουν κάποιες οικογένειες με παιδιά με προβλήματα στα χαρτιά τους, για να μην ταλαιπωρούνται στον Προμαχώνα μέσα στη νύχτα, να μπορούν να έρχονται εδώ, να κοιμηθούν, να ξεκουραστούν, να φάνε και το πρωί να δουν με τους υπεύθυνους τα έγγραφά τους και να εκδώσουν ότι είναι απαραίτητο».

34 δομές φιλοξενίας και 4.500 διαμερίσματα

Για τις δομές φιλοξενίας, είπε ότι υπάρχουν 34 σε όλη την χώρα και 4.500 διαμερίσματα, με συνολικά 60.00 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας. Απ΄αυτές, οι 30.000 ήδη χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν φτάσει με την μεταναστευτική κρίση τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν άλλες 30.000 διαθέσιμες κλίνες. «Από κει και πέρα», πρόσθεσε, «αν υπάρξουν αυξημένες ανάγκες, είναι συγκινητική η προσφορά από ιδιώτες, από ξενοδόχους, από ΜΚΟ, την Εκκλησία και αν χρειαστεί, με χρηματοδότηση της ΕΕ θα ενεργοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας όπως είχε γίνει στη χώρα μας και στο παρελθόν».

Ο κ.Μηταράκης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον πρόξενο της Ουκρανίας στον Προμαχώνα με τον οποίο συνομίλησε για κάποια θέματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι με την συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας , του Υπουργείου Μετανάστευσης και της Ουκρανικής πρεσβείας, αντιμετωπίζονται όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη. «Δεν κάνουμε καμία πρόβλεψη, κάνουμε το αντίθετο, ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε.

«Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε», συνέχισε ο υπουργός, «ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όσους χρειαστεί από την Ουκρανία, για όσο διάστημα οι συνθήκες απαιτήσουν».

Άδειες παραμονής για 7.500 άτομα

Ο κ.Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι από τις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει και η έκδοση αδειών παραμονής στους 7.500 Ουκρανούς που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το Υπουργείο παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει όλες τις προετοιμασίες και ήδη κάποια παιδιά που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία αλλά και για τα παιδιά που δεν έχουν σχέση με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και δεν μιλούν ελληνικά, θα υπάρξουν ειδικές τάξεις ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος από την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά» υπογράμμισε.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)