![ΔΙΟΔΙΑ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ 2](https://boreiosellas.gr/wp-content/uploads/2021/01/ΔΙΟΔΙΑ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ-2-696x436.jpg)
Με βασικό εργαλείο τα self tests η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στη χώρα, τόσο για το Πάσχα, όσο και για τις διακοπές του καλοκαιριού, αλλά και για το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Από την εβδομάδα αυτή, αλλά και το επόμενο διάστημα έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία περίοδος συλλογής δεδομένων και επιτήρησης της επιδημιολογικής επίπτωσης των μέχρι τώρα κινήσεων που έχουν γίνει, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Την Μεγάλη Εβδομάδα οι επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και φυσικά οι διαπεριφερειακές.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για τις γιορτές του Πάσχα.
Αυτή μάλιστα θα είναι και η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων επί της οποίας θα αποφασίσουν οι επιστήμονες. Προϋπόθεση τόσο για αυτή την εξέλιξη όσο και για την έγκρισή της είναι η πορεία της πανδημίας να βρίσκεται σε θετική τροχιά και να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο όσον αφορά την διασπορά όσο και την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο ακριβής τους ρόλος δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών, δηλαδή στα διόδια, οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.
Τα self tests παράλληλα με τον επικουρικό τους ρόλο στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, φαίνεται πως γίνονται, ευρύτερα, το βασικό εργαλείο για το ξεκλείδωμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επιμένει ο Μητσοτάκης στα τεστ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό χαρακτήρισε την αρχή της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία χάρις στα self tests ως επιτυχημένη και προανήγγειλε επέκταση του μέτρου των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, έως τέλος της εβδομάδας, σε λιανεμπόριο, μεταφορές, διανομείς φαγητού.
Αναφερόμενος στα self test ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά πόσο «μεγάλη είναι η χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας» και συμπλήρωσε πως «αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».