
-
«Βλέπουμε το τέλος του τούνελ» και το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.-
-
“Κάναμε όλοι πίσω για να μην φτάσουμε σε πόλεμο με την Τουρκία τον Αύγουστο”.-
-
Για το θέμα της Ικαρίας: Ήταν λάθος, δεν θα επαναληφθεί.-
-
“Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης”.-
Για όλους και για όλα απάντησε απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για την οικονομική κατάσταση, παρά την δύσκολη συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το νέο lockdown για την Αττική προσπάθησε να δείξει ψυχραιμία και να δώσει προοπτική, λέγοντας «βλέπουμε το τέλος του τούνελ» και προϊδεάζοντας ότι το εφετινό Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με ηρεμία και με χαμηλούς τόνους σε όλες τις ερωτήσεις, έτσι, που ορισμένες φορές έδειχνε αμηχανία και έλλειψη δυναμισμού σε αυτά, που έλεγε, όπως π.χ. όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Ικαρίας και για τις προκλήσεις του Ερντογάν.
Όταν ρωτήθηκε για το αν φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο καθυστέρησε λίγο να απαντήσει και μετά είπε ότι δεν συνέβη αυτό “γιατί κάναμε πίσω, κάναμε όλοι πίσω.”
Γιατί αποφάσισε το τρίτο lockdown
Ερωτηθείς τι οδήγησε στο τρίτο lockdown, απάντησε ότι ήταν ο αριθμός των νοσηλειών στην Αττική, σε συνδυασμό με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που -όπως γνωρίζουμε- έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προτίμησα να πάρω αυτά τα μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά μια ώρα αρχύτερα».
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξε κατάχρηση στα SMS και επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Τώρα ωστόσο ξέρουμε πώς θα κάνουμε ελέγχους είπε, και προειδοποίησε για την αυστηροποίηση ελέγχων στην εφαρμογή της τηλεργασίας. «Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου» και σημείωσε ότι «αν συγκρίνετε με άλλες χώρες, ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος».
Για Θεσσαλονίκη: Τραυματική εμπειρία
«Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη, που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί».
Για τα σχολεία: Μακάρι να μπορούσαμε να τα κρατήσουμε ανοικτά
Ως προς τα σχολεία είπε «μακάρι να μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε ανοικτά, αλλά οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν». Σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς τη φυσική παρουσία, αλλά λειτουργούν με την τηλεκπαίδευση, το οποίο είναι επίτευγμα της δημόσιας διοίκησης.
«Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική. Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. ‘Αλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Για Πανελλαδικές: Στόχος να γίνουν κανονικά, με μειωμένη ύλη
«Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις, με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους».
Σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσουμε στη λογική της βεντάλιας για το επόμενο δίμηνο, απάντησε καταφατικά, αν και ανέφερε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε, προσθέτοντας πως οι 2,5 εβδομάδες είναι μεγάλο διάστημα για την Αττική.
Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ
«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες.
Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ, και προέβλεψε: «Δεν νομίζω ότι και μετά την πανδημία θα ξαναμπούμε εύκολα σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα».
Για τις παραφωνίες υπουργών: Υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, θα διορθωθούν
«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις.
Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ με τον Αλέξη Παπαχελά (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/iefimerida.gr)
«Οταν βγαίνει κανείς στην τηλεόραση μπορεί και να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Γι’ αυτό καλό θα είναι όταν βγαίνει κανείς, να έχει κάτι να πει» είπε ο Κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως δεν χρειάζεται να λέει κανείς διαρκώς κάτι καινούργιο.
Για Ικαρία: Ηταν λάθος, δεν θα επαναληφθεί
Απαντώντας για το περιστατικό της Ικαρίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εικόνα αδίκησε την ουσία των προθέσεών του και πως προφανώς, ως εκ τούτου, κάτι έγινε λάθος. Δεσμεύτηκε δε ότι δεν θα επαναληφθεί και θα ληφθούν σχετικά μέτρα στις επόμενες περιοδείες. «Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει είναι η ταράτσα της Ικαρίας, τότε κάνουμε κάτι καλά» είπε αναφερόμενος στην ποιότητα της αντιπολιτευτικής κριτικής. Υπενθύμισε επίσης ότι και ο κ. Τσίπρας είχε κάνει γεύμα σε εστιατόριο με φορείς όπου υπήρχαν πολλά άτομα, αλλά κανείς από τη ΝΔ δεν το έκανε θέμα. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», είπε.
Ως το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι άνω των 60 ετών
«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία.
Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση.
Είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος, για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις».
Δεν υπάρχει θέμα νέου μνημονίου
«Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ.
«Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας.
Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ.
Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο. Γιατί να μη δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας . Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί.Πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Να τις στηρίξουμε με ρευστότητα».
Για τουρισμό: Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020
«Η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο. Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται.
Όταν θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από τον Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε», είπε ο πρωθυπουργός.