
Ως μάλλον τυπικά και χιλιοακουσμένα χαρακτηρίζονται τα λόγια, που περιλαμβάνονται στα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 46η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καθώς φαίνεται ότι τα κομματικά επιτελεία “δεν ξεχνούν” μεν, αλλά δεν κάνουν κάτι περισσότερο με πράξεις και κινήσεις σε διεθνές επίπεδο για την δικαίωση των χιλιάδων νεκρών της εισβολής του “Αττίλα” στη Μεγαλόνησο και για τους 1619 αγνοούμενους.
Επίσης η ελληνική Πολιτεία δεν έχει φροντίσει στο βαθμό, που θα έπρεπε όσους πολέμησαν τον Ιούλιο του 1974 αντιστεκόμενοι με νύχια και με δόντια στον εισβολέα. Αρκετοί από τους διασωθέντες εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα υγείας, ξεχασμένοι και χωρίς οποιαδήποτε φροντίδα, ενώ κάποιοι έχουν φύγει πικραμένοι από τη ζωή.
Γράφει ο Νίκος Δημαράς
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο ηρωϊκοί πολεμιστές, που ζουν υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αφού οι κυβερνήσεις ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά. Και αν για τιμητικούς και μόνο λόγους η ελληνική Πολιτεία ήθελε να δείξει ενδιαφέρον έστω τώρα, θα έπρεπε να καλέσει αυτούς και μόνο αυτούς μεθαύριο στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Κατά τα άλλα περισσεύουν τα μεγάλα λόγια στα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, διότι πλέον όλο μηνύματα είναι η εποχή μας. Ενδεικτικά δύο από τους πολιτικούς ηγέτες αντί να προβούν σε απ΄ευθείας “ζωντανές” δηλώσεις προτίμησαν να κάνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα (Twitter – facebook).
Διαμαρτυρία συγγενών αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας
…………………………………………………………………
Εδώ όλα τα μηνύματα, όπως τα δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Κ. Σακελλαροπούλου: 46 χρόνια έχουν περάσει και η οδύνη παραμένει αμείωτη
«Τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Απόφαση που πληγώνει βαθιά όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και που απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού».
«Στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας προτάσσουμε τη νομιμότητα, τη στενή συνεργασία και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου. Στους αντίποδες ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα, Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουμε τις περιφερειακές συνεργασίες μας, οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίζει:
«Εργαζόμαστε με ακλόνητη προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με προσήλωση στον αταλάντευτο εθνικό στόχο και προτεραιότητα που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της απρόσκοπτης εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
Αναφερόμενη στην επίλυση του Κυπριακού υπογραμμίζει ότι επιδιώκουμε «λύση, η οποία θα απαλλάξει, επιτέλους, την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα καταργήσει το, κατά κοινή διεθνή ομολογία, μη βιώσιμο σύστημα των Εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Παράλληλα, υπενθυμίζει: «Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και η οδύνη παραμένει αμείωτη. Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Δεν ξεχνάμε τις εγκληματικές, χρόνιες συνέπειές της: τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό. Δεν ξεχνάμε ότι, 46 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται».
Και καταλήγει: «Η Ελλάδα θυμάται πάντα και τιμά τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, τους αγνοούμενους και τους ζώντες Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι το 1974 υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος την ελευθερία της Κύπρου από τον τούρκο εισβολέα».
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση
«Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο», τονίζει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Αλ. Τσίπρας: Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου
«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η παράνομη, βάναυση εισβολή στην Κύπρο παραμένει ανοιχτή πληγή για το σύνολο του κυπριακού λαού, τον ελληνισμό, την περιοχή μας, την Ευρώπη και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της νήσου», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φ. Γεννηματά: «Και σήμερα η χώρα χρειάζεται ενότητα και εγρήγορση»
Με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζει ότι «46 χρόνια μετά η πληγή της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, δεν έχει κλείσει. Η δική μας απάντηση είναι η μνήμη κόντρα στη λήθη. Είναι η διεκδίκηση και ο συνεχής αγώνας κόντρα στον συμβιβασμό και την παραίτηση».
Ν. Δένδιας: Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής
«Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή πλέον του ενός τρίτου του νησιού. «Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας», αναφέρει ο κ. Δένδιας, ενώ επισημαίνει πως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουν την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Στηρίζουμε τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου
Μήνυμα για τα 46 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο έστειλε, με ανάρτησή του στο twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«46 χρόνια πέρασαν από την εισβολή στην Κύπρο. 46 χρόνια από τότε που η μαρτυρική Μεγαλόνησος χωρίστηκε στα δύο», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: «Στηρίζουμε τον αγώνα για την επανένωσή της. Είμαστε δίπλα στους Κυπρίους αδελφούς μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ